A recept ötletét Gizinél olvastam, gyönyörű és nagyon guszta torta. Mivel nekünk már leérett a meggy (sajnos még kicsi a fánk és a mi igényeinkhez képest nagyon keveset terem), viszont a sárgabarackfa szerencsére ontotta a gyönyörű barackokat és nagyon szeretjük a túrós sütiket (és nem is volt itthon mascarpone :) ) egy picit átalakítottam a krémet. Igazán nagyon finom lett, örülök, hogy kipróbáltam ! Csak el ne felejtsem a következő gyümölcs (pl őszibarack) érésekor újra megcsinálni !
Hozzávalók:
a tészához
- 2 db tojás
- 8 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 dl tej
- 20 dkg liszt
- 10 dkg darált mák
- 8 g sütőpor
- 25 dkg túró
- 15 dkg porcukor (gyümölcsfüggő)
- 2 cs. vaníliás cukor
- 50 dkg sárgabarack
- 2 dl tejszín
Először megtisztítjuk és összevágjuk a gyümölcsöt és megszórjuk porcukorral - a mennyiség attól függ, milyen édes a gyümölcs.
A tésztához összekeverjük a cukrokat, a tojásokat és a vajat, majd hozzátesszük a tejet és beleforgatjuk a sütőporos, mákos lisztet.
Előmelegített sütőben 26 cm átmérőjű (lehet kicsit kisebb is, akkor magasabb lesz) vajjal kikent tortaformában 180 C-on tűpróbáig sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
A gyümölcsről leöntjük a levét, a gyümölcs felét félretesszük, a másik felét összetörjük és a túróval és cukorral habosra keverjük. (Én általában botmixert használok.) Célszerű megkóstolni, ilyenkor még ízlés szerint tehetünk hozzá egy kis cukrot. A tejszínt habbá verjük és óvatosan belekeverjük a krémbe.
A kihűlt tésztát ketté vágjuk, az alsó lapot megkenjük a krém felével, majd a félretett gyümölcsöket rápakoljuk. Rátesszük a tészta másik felét és a maradék krémmel bekenjük úgy, hogy az oldalára is jusson.
A csokit megolvasztjuk, rácsurgatjuk a torta tetejére és néhány órára hűtőbe tesszük.
A tésztához összekeverjük a cukrokat, a tojásokat és a vajat, majd hozzátesszük a tejet és beleforgatjuk a sütőporos, mákos lisztet.
Előmelegített sütőben 26 cm átmérőjű (lehet kicsit kisebb is, akkor magasabb lesz) vajjal kikent tortaformában 180 C-on tűpróbáig sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
A gyümölcsről leöntjük a levét, a gyümölcs felét félretesszük, a másik felét összetörjük és a túróval és cukorral habosra keverjük. (Én általában botmixert használok.) Célszerű megkóstolni, ilyenkor még ízlés szerint tehetünk hozzá egy kis cukrot. A tejszínt habbá verjük és óvatosan belekeverjük a krémbe.
A kihűlt tésztát ketté vágjuk, az alsó lapot megkenjük a krém felével, majd a félretett gyümölcsöket rápakoljuk. Rátesszük a tészta másik felét és a maradék krémmel bekenjük úgy, hogy az oldalára is jusson.
A csokit megolvasztjuk, rácsurgatjuk a torta tetejére és néhány órára hűtőbe tesszük.
Kedves Sylvia! Nagyon szépre sikerült a Te tortád is, és az ízét eltudom képzelni hogy milyen finom. Nagyon jó ötlet volt a sárgabarack, és az őszibarackkal is teszek majd én is egy próbát. Sajnos nálam már leért a sárgabarack, de a szomszédom fájáról majd csenek pár szemet, és én is megcsinálom ezzel a krémmel. Ha esetleg megengednéd, akkor megosztanám a tortáról készült képet, és a linket a facebook oldalamon, hátha mások is kedvet kapnak hozzá.
VálaszTörlésKedves Gizi ! Megtisztelsz, ha felhasználod a képet a "tortánkról" ! üdv !
TörlésKöszönöm Sylvia , hogy feltehetem a képet és a linket. Számomra megtisztelő, hogy az én receptem alapján készítetted el. További jó sütést-főzést kívánok. Üdv. Gizi
Törlés