2014. április 8., kedd

Mákos meggyes szelet

A hétvégére valami mákosat akartam sütni, sok jobbnál jobb recept jutott az eszembe, de valahogy egyik sem volt a tökéletes. Aztán hirtelen eszembe jutott ez a nagyon finom, sok-sok évvel ezelőtt az egyik kedves szomszédasszonyomtól kapott süti. Hívhatjuk mákos zserbónak is -  főleg mivel most tettem csokit a tetejére annak ellenére, hogy az eredeti recept szerint csak porcukorral kellene megszórni. A férjemnek annyira ízlett, hogy még az is elhagyta a száját, hogy ez finomabb mint a bejgli - pedig ez nagy szó, mert az nagy-nagy kedvenc !



Hozzávalók:
a tésztához: - 50 dkg liszt (fele sima, fele rétes)
                  - 25 dkg margarin
                  - 2 tojás sárgája
                  - 1 mk szódabikarbóna
                  - 4 ek porcukor
                  - 1 dkg élesztő
                  - 1 dl tej
                  - 1 ek tejföl (csak ha igényli a tészta)
a töltelékhez: - 40 dkg őrölt mák
                    - 2,5 dl víz
                    - 20 dkg cukor
                    - 3 ek méz
                    - 1 citrom reszelt héja
                    - 350 gr magozott meggy (egy üveg)
                    - 2 tojásfehérje
                    - 6 evőkanál sárgabaracklekvár
a tetejére: - 10 dkg étcsokoládé
                - 1 tk olaj


A lisztet és a margarint összemorzsoljuk, a langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. A tésztához való többi hozzávalóval együtt összedolgozzuk - csak annyi tejfölt tegyünk hozzá, hogy rugalmas tésztát kapjunk.
A töltelékhez a mákot a vízzel, a cukorral és a reszelt citromhéjjal néhány perc alatt összefőzzük, majd belekeverjük a meggyet, a mézet és a tojásfehérje felvert habját.

A tésztát három részre osztjuk, az egyik részt kinyújtjuk és belefektetjük egy 38x22 cm-es tepsibe. Megkenjük 3 ek baracklekvárral és ráterítjük a töltelék felét. Erre rákerül a tészta második fele, lekvár és töltelék, majd a maradék tésztával befedjük.

Előmelegített forró sütőbe tesszük, de visszavesszük közepes, 170 C fokra és kb fél óra alatt készre sütjük. Megvárjuk, amíg nagyjából kihűl és végül rákenjük az olajjal elkevert olvasztott csokit.

Megvárjuk, amíg kihűl és akkor szeleteljük.


2 megjegyzés:

  1. Finomságos lehet. Felkeltette az érdeklődésemet azzal a kijelentéssel, hogy finomabb, mint a bejgli. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez csak egy pontos idézet volt :-D ! Nagyjából egyezik az ízvilág - főleg ha meggy helyett/mellett mazsola is kerül bele, a tojáshabtól pedig egy kicsit könnyedebb lesz. És az sem elhanyagolható, hogy nem kell izgulni, hogy megreped-e ?

      Törlés