A hétvégére valami mákosat akartam sütni, sok jobbnál jobb recept jutott az eszembe, de valahogy egyik sem volt a tökéletes. Aztán hirtelen eszembe jutott ez a nagyon finom, sok-sok évvel ezelőtt az egyik kedves szomszédasszonyomtól kapott süti. Hívhatjuk mákos zserbónak is - főleg mivel most tettem csokit a tetejére annak ellenére, hogy az eredeti recept szerint csak porcukorral kellene megszórni. A férjemnek annyira ízlett, hogy még az is elhagyta a száját, hogy ez finomabb mint a bejgli - pedig ez nagy szó, mert az nagy-nagy kedvenc !
Hozzávalók:
a tésztához: - 50 dkg liszt (fele sima, fele rétes)
- 25 dkg margarin
- 2 tojás sárgája
- 1 mk szódabikarbóna
- 4 ek porcukor
- 1 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 1 ek tejföl (csak ha igényli a tészta)
a töltelékhez: - 40 dkg őrölt mák
- 2,5 dl víz
- 20 dkg cukor
- 3 ek méz
- 1 citrom reszelt héja
- 350 gr magozott meggy (egy üveg)
- 2 tojásfehérje
- 6 evőkanál sárgabaracklekvár
a tetejére: - 10 dkg étcsokoládé
- 1 tk olaj
A lisztet és a margarint összemorzsoljuk, a langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. A tésztához való többi hozzávalóval együtt összedolgozzuk - csak annyi tejfölt tegyünk hozzá, hogy rugalmas tésztát kapjunk.
A töltelékhez a mákot a vízzel, a cukorral és a reszelt citromhéjjal néhány perc alatt összefőzzük, majd belekeverjük a meggyet, a mézet és a tojásfehérje felvert habját.
A tésztát három részre osztjuk, az egyik részt kinyújtjuk és belefektetjük egy 38x22 cm-es tepsibe. Megkenjük 3 ek baracklekvárral és ráterítjük a töltelék felét. Erre rákerül a tészta második fele, lekvár és töltelék, majd a maradék tésztával befedjük.
Előmelegített forró sütőbe tesszük, de visszavesszük közepes, 170 C fokra és kb fél óra alatt készre sütjük. Megvárjuk, amíg nagyjából kihűl és végül rákenjük az olajjal elkevert olvasztott csokit.
Finomságos lehet. Felkeltette az érdeklődésemet azzal a kijelentéssel, hogy finomabb, mint a bejgli. :)
VálaszTörlésEz csak egy pontos idézet volt :-D ! Nagyjából egyezik az ízvilág - főleg ha meggy helyett/mellett mazsola is kerül bele, a tojáshabtól pedig egy kicsit könnyedebb lesz. És az sem elhanyagolható, hogy nem kell izgulni, hogy megreped-e ?
Törlés